Cărţile mele de început, ca părinte

Cititul este una dintre pasiunile mele. De când am devenit mamă, am mai mult timp să citesc, mai ales când alăptez şi copiii adorm (Kindle Paperwhite să trăiască!). Am descoperit cărţile despre cum să îţi educi copiii, despre cum să vorbeşti cu ei, despre cum să ai grijă de ei, atât din punct de vedere fizic, cât, mai ales, din punct de vedere spiritual.

Când fiul meu avea trei luni, o prietenă mi-a povestit despre Maria Montessori şi despre cum i-a ajutat pe copii „să facă singuri”. După vizita ei, am început să citesc despre Montessori. Şi m-am îndrăgostit. Ceea ce a descoperit despre copii, felul în care a dezvăluit taina copilăriei, mi-a schimbat complet percepţia despre fiul meu. Şi felul în care l-am crescut atât pe el, cât şi pe sora lui. De atunci, învăţ despre Montessori în fiecare zi. E fascinant cum, după mai bine de 100 de ani, descoperirile ei continuă să fie confirmate de cercetările în domeniu.

Mai jos sunt cărţile cu care poate începe orice părinte interesat de Montessori şi de creşterea frumoasă a copiilor. Pe măsură ce o să descopăr cărţi noi, o să scriu și alte articole despre ele.

Mintea absorbantă a Mariei Montessori este una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit vreodată. Cred că ar trebui citită de toţi cei care vor să înţeleagă cum se formează Omul.

Am citit The Montessori Toddler de Simone Davies şi mi-a plăcut nespus. Dacă ar fi acum să recomand o singură carte despre cum să îţi creşti copilul în stil Montessori, aceasta ar fi. Cartea înglobează informaţii importante atât despre metoda şi stilul de viaţă Montessori, cât şi despre disciplina pozitivă sau comunicarea non-violentă. Cred că o carte bună este cea care îţi deschide apetitul pentru şi mai multă lectură. Copilul Montessori filtrează informaţii din cărţi precum Parenting necondiţionatCum să le vorbeşti copiilor sau Rivalitatea dintre fraţi. Ajunge astfel să fie nu doar o carte despre Montessori, ci şi despre parenting, în general. În plus, este plină de informaţii practice despre activităţi pentru copilul mic.

Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi. Cum să creştem fraţi prieteni pe viaţă, de dr. Laura Markham este cartea către care mă îndrept mereu şi mereu, oricând simt că avem nevoie de sfaturi suplimentare. Foarte bine structurată, are idei atât pentru pregătirea înainte de naşterea celui de al doilea copil, cât şi după. Cartea abundă în sfaturi practice pentru rezolvarea problemelor care ar putea apărea în noua structură a familiei. Sunt foarte bune recomandările de jocuri care pot fi făcute cu cei mici, pentru a-şi depăşi diverse anxietăţi. Cartea este o foarte bună îmbinare a teoriei cu practica, pentru a crea o relaţie cât mai bună între fraţi.

Pentru o şi mai bună înţelegere a copilului şi îmbunătăţirea relaţiei cu acesta, o lectură importantă este cartea Părinţi liniştiţi, copii fericiţi. Cum să înlocuim ţipetele cu conectarea, scrisă tot de dr. Laura Markham.

Cum să le vorbim copiilor dacă vrem să ne asculte şi cum să-i ascultăm pentru ca ei să ne vorbească de Adele Faber şi Elaine Mazlish este una dintre cele mai practice cărţi pe care le-am citit. M-am reîntors des la ea, m-a ajutat în discuţiile cu copiii mei, şi în îmbunătăţirea comunicării cu adulţii. Am citit de curând şi Rivalitatea dintre fraţi, care merită citită de toţi cei care au mai mult de un copil.

Cum să creşti un copil extraordinar de Tim Seldin – o carte scrisă simplu, dar frumos, despre ce înseamnă Montessori, plină de fotografii sugestive.

Montessori from the Start: The Child at Home, from Birth to Age Three de Paula Polk Lillard, Lynn Lillard Jessen a fost tradusă de curând şi în limba română (Educaţia Montessori în primii ani de viaţă. De la naştere până la 3 ani). O carte în care se explică mai detaliat cum se poate aplica educaţia Montessori acasă. Pentru cei care doresc să aprofundeze conceptul, această carte este lectură obligatorie.

The Whole-Brain Child de Dan Siegel şi Tina Payne-Bryson sau Creierul copilului tău, cum a fost tradusă în româneşte, e o bijuterie! De altfel, toate cărţile lui Dan Siegel sunt! Le recomand celor care vor să înveţe ce se întâmplă în creierul copiilor noştri. Cărţile lui sunt bogate în tehnici de aplicat în lucrul cu copiii.

Cartea The Wonder WeeksHow to Stimulate Your Baby’s Mental Development and Help Him Turn His 10 Predictable, Great, Fussy Phases Into Magical Leaps Forward de Frans X. Plooij şi Hetty van de Rijt a făcut ca totul să fie mult mai uşor! Am înţeles de ce sunt anumite zile sau săptămâni mai lungi şi grele. Am învăţat la ce să ne aşteptăm şi ce să facem în acele perioade. Deși nu sunt de acord cu toate recomandările din carte, merită citită în timp, la apropierea fiecărui salt, pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă!

Mă bucur mereu când descopăr cărți valoroase de citit. Aveți vreo sugestie? M-aș bucura să îmi scrieți!

(Photo by Kimberly Farmer on Unsplash)


Continuarea acestui articol o puteţi citi aici: Cărţi de parenting interesante.

10 thoughts on “Cărţile mele de început, ca părinte

  1. Buna,

    Pentru ca ai intrebat si de alte sugestii de carti, iti ofer cateva din cele indragite de mine.
    Pe partea de Montessori – cartile lui Susan Mayclin Stephenson, iar pentru partea de a fi parinte sau pentru dezvoltare persoanal – cartile scrise de Aletha Solter, „Listen”de la Hand in Hand Parenting, „Rest, play, grow” de Deborah McNamara, „Drive” de Daniel Pink si chiar si „The gardener and the carpenter” de Alison Gopnik.

    O zi buna!

    1. Mulţumesc frumos, Claudia!
      Cărţile lui S.M. Stephenson sunt pe lista de citit, la fel şi cartea scrisă de Alison Gopnik, mi-a plăcut foarte mult paralela făcută între produsele de serie ale tâmplarului şi florile îngrijite de grădinar. Am citit Drive când lucram în HR, de curând am zis că ar trebui să o recitesc cu ochi de părinte. Am reţinut şi restul recomandărilor, le-am pus pe listă.
      Un sfârşit de săptămână frumos!

Lasă un răspuns