De unde învăţ (nu doar Montessori)

Încă din clasele primare am vrut să lucrez în învăţământ. Dar pentru că mama era deja profesoară, am fost deraiată mereu de pe această traiectorie. După ce am terminat liceul pedagogic, am mers la facultate şi apoi am lucrat pentru un ONG, unde, încă din prima zi, am fost la iarbă verde cu tinerii organizaţiei şi cu cel care îi coordona. Am avut norocul ca peste 50% din ceea ce făceam să fie activitate cu copii şi tineri, ceea ce m-a încântat în mod deosebit.

Am lucrat apoi la o multinaţională, în departamentul de resurse umane, unde am avut iar norocul să pot lucra cu studenţii companiei, mai ales pentru organizarea diferitelor evenimente de recrutare sau promovare. Parcă primeam o gură de oxigen după fiecare colaborare cu ei!

Înainte de a se naşte Tudor, am participat, împreună cu Lucian, la cursul Lamaze ţinut de Raluca Candrea. A fost unul dintre cele mai utile cursuri la care am participat vreodată! Nu contenim în a recomanda viitorilor părinţi să urmeze un astfel de curs! Povestea frumoasă a alăptării lui Tudor şi apoi a alăptării în tandem i se datorează Ralucăi şi sfaturilor calde primite.

După ce s-a născut băiatul meu şi m-am îndrăgostit de Montessori, am simţit că am nevoie de mai multe informaţii. Cărţile sau blogurile nu erau suficiente, aşa că am început să caut şi cursuri potrivite. Mă interesau mai ales cursurile pe care să le pot face online sau în apropierea casei.

Am găsit un curs al Asociației Alternative Pedagogice, pentru părinţi, la care m-am înscris imediat. Am aflat multe informaţii utile, am notat sârguincios la fiecare întâlnire, am apreciat experienţa celei care ţinea cursul. Din păcate, metoda de predare nu era potrivită pentru adulţi. Singurul material cu care am rămas a fost cel pe care l-am notat, fără să primim vreun suport de curs. Nu am primit nici vreun formular de feedback, ceea ce m-a dezamăgit destul de mult. Experienţa de serviciu, în care îmbunătăţirea continuă era pe primul loc şi metoda PDCA (plan-do-check-act) era literă de lege, m-a făcut să am aşteptări prea mari, probabil. L-am notat personal cu 2 din 5 stele. Am păstrat ce a fost util şi recitesc încă şi acum unele notiţe luate.

Am urmat un curs online de-al lui Simone Davies, pe care o ascultam deja la The Montessori Show (realizat împreună cu Jeanne-Marie Paynel). Cursul Setting Up Your Home Montessori-Style vi-l recomand cu căldură! Este în limba engleză, materialele primite sunt atât în format video, cât şi sub formă scrisă. Grupul de Facebook creat pentru cursanţi este şi el util, Simone intervenind adesea cu aprecieri şi sugestii. Accesul la materialul de curs este pe viaţă. Am primit şi multe sugestii de lecturi suplimentare, foarte utile, plus un formular online de feed-back, luat cu seriozitate în considerare de către Simone. L-am notat cu 5 din 5 stele. Este unul dintre cele mai bune cursuri pe care le-am urmat.

M-am înscris la cursul dr. Laurei Markham care, pe lângă materialele audio şi electronice primite, ne invită şi la meditaţie. E interesant pentru mine să ascult Inspiraţia zilei, care mă provoacă la 3 minute de reflecţie şi relaxare. Aştept cu încântare momentul în care mă pot opri din tot ce fac şi din gândurile mele şi mă pot concentra asupra vocii dr. Laura. Şi dacă aş rămâne numai cu liniştea acestor momente, şi tot ar merita cursul! Pe lângă materialul de curs, am primit multe bonusuri audio, plus sugestii deosebite de lecturi suplimentare. După cum spune Dr. Laura, ceea ce pui în curs (ca timp, implicare, muncă), este ceea ce obţii. E mult de lucru în timpul şi în urma cursului, dar merită din plin! L-am notat cu 5 din 5 stele. Este un curs foarte util pentru fiecare părinte care vrea să aibă o relaţie armonioasă cu copilul său.

O sursă deosebit de valoroasă pentru mine sunt conferinţele online. Am început să particip la cele organizate de Jeanne-Marie Paynel, Be the Best Parent You Can Be, şi am continuat cu cele organizate de Happily Family. Nu am întotdeauna timp să ascult fiecare speaker, dar rămân cu cel puţin câteva idei valoroase de la fiecare în parte sau cu sugestii importante de autori care merită citiţi. Una dintre cele mai bune conferinţe la care am participat în ultima vreme a fost cea a dr. Lawrence Cohen.


Despre cursul care mi-a schimbat viața am scris aici.

9 thoughts on “De unde învăţ (nu doar Montessori)

Lasă un răspuns