Azi am avut o dimineaţă ieşită din rutină, în care am schimbat aşternutul ud şi l-am pus la spălat, am aspirat nasul copiilor şi o tavă spartă în bucătărie, le-am făcut copiilor aerosoli. Când am schimbat-o pe Tereza a patra oară pentru ziua respectivă şi m-am uitat la ceas, am văzut că era abia ora 9.30. Şi încă nici nu mâncaserăm… Nu e o dimineaţă obişnuită pentru noi, învăţaţi cu rutina.

De când s-a născut Tudor, am aflat despre importanţa predictibilităţii în viaţa copiilor mici. Când ştiu ce urmează să se întâmple, copiii se simt în siguranţă, în control, pregătiţi pentru ziua respectivă. Când noi îi mutăm dintr-un loc în altul, mai ales fără a le spune prea multe despre ce se întâmplă, îi facem să depindă mai mult de noi.

Copiilor le place să ştie ce urmează să se întâmple. De aceea, de când s-au născut copiii, am evitat călătoriile mai lungi de o zi şi le-am redus şi pe acestea la minimum. Am observat că după fiecare deplasare, tot programul era dat peste cap în următoarea zi (sau chiar în următoarele două-trei zile) şi copiii erau mai agitaţi.

Au fost unii prieteni care ne-au sugerat că e mai bine îi pregătim pentru lumea în continuă schimbare, dar preferăm să facem asta după ce mai cresc. Până pe la trei ani, au suficient de multe de învăţat şi descoperit în lumea din jurul lor!

„Ca regulă generală, cu cât există mai multă rutină şi mai mult ritual în primii trei ani din viaţa copilului, cu atât devine mai liniştit, mai relaxat şi mai conectat la un program zilnic. […] Stabilind ce urmează să se întâmple, rutina şi ritualul îl ajută pe copil să îşi clădească încrederea în lume şi să se simtă în siguranţă în viaţă.” (Paula Polk Lillard, Lynn Lillard Jensen, Educaţia Montessori în primii ani de viaţă)

 

Un gând despre “Dimineţi liniştite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *