Dimineţi liniştite

Azi am avut o dimineaţă ieşită din rutină. Am schimbat aşternutul ud, punându-l la spălat, am aspirat nasul copiilor şi o tavă spartă în bucătărie, le-am făcut aerosoli. Apoi am schimbat-o pe Tereza pentru a patra oară în ziua respectivă. Când m-am uitat la ceas, am văzut că era abia ora 9.30. Şi încă nici nu mâncaserăm… Pentru noi, nu e deloc una din acele dimineţi liniştite, pline de rutină, cu care ne-am învăţat.

De când s-a născut Tudor, am aflat despre importanţa predictibilităţii în viaţa copiilor mici. Când ştiu ce urmează să se întâmple, ei se simt în siguranţă, în control, pregătiţi pentru ziua respectivă. Mutându-i dintr-un loc în altul, mai ales fără a le spune ce se întâmplă, îi facem să depindă de noi.

Copiilor le place să ştie ce urmează să se întâmple. De aceea, de când s-au născut, am evitat călătoriile mai lungi de o zi, reducându-le şi pe acestea la minimum. Am observat că după fiecare deplasare, tot programul era dat peste cap în următoarea zi. Uneori asta dura chiar două-trei zile, iar copiii erau mai agitaţi. Aşa că am preferat să avem parte în primii ani de dimineţi liniştite şi copii mulţumiţi.

Au fost unii prieteni care ne-au sugerat că e mai bine îi pregătim pentru lumea în continuă schimbare. Dar noi preferăm să facem asta după ce mai cresc. Până pe la trei ani, au suficient de multe de învăţat şi descoperit în lumea din jurul lor!

„Ca regulă generală, cu cât există mai multă rutină şi mai mult ritual în primii trei ani din viaţa copilului, cu atât devine mai liniştit, mai relaxat şi mai conectat la un program zilnic. […] Stabilind ce urmează să se întâmple, rutina şi ritualul îl ajută pe copil să îşi clădească încrederea în lume şi să se simtă în siguranţă în viaţă.” (Paula Polk Lillard, Lynn Lillard Jensen, Educaţia Montessori în primii ani de viaţă)

(Photo by Marjorie Bertrand on Unsplash)

4 thoughts on “Dimineţi liniştite

Lasă un răspuns