Patul nostru Montessori

Montessori încurajează dormitul bebeluşului şi copilului mic pe o saltea aşezată pe podea (Montessori floor bed). Principalul motiv este acela că, în acest fel, încurajăm independenţa şi libertatea de mişcare ale copilului. Cu Tudor, am renunţat la pătuţ pe când avea vreo opt luni, punând salteaua canapelei direct pe jos. A învăţat repede să urce şi să coboare de pe patul jos. De cele mai multe ori, când se trezeşte, coboară repede din pat şi vine să ne caute. Am folosit salteaua de la o canapea, pentru a putea dormi şi eu alături de el, să-l alăptez liniştită.

Tereza a dormit la început alături de mine şi de Tudor. În prima lună am ales patul mare, pentru că îmi era greu să mă aşez sau ridic de pe saltea, din cauza operaţiei de cezariană. Ne-am mutat în camera copiilor, pe saltea, înainte ca ea să împlinească două luni. Pe la cinci luni şi jumătate a început să coboare singură din pat. A căzut doar de câteva ori, învâţând repede unde sunt marginile saltelei. La început am pus chiar o pătură lângă pat, pentru cazurile acestea. Tereza are în curând opt luni şi aproape niciodată nu plânge când se trezeşte. Pur şi simplu, se dă jos din pat şi vine să ne caute. Uneori o auzim înainte să ajungă în hol, alteori când începe să se joace prin cameră.

Pe lângă independenţă, patul Montessori le mai oferă copiilor şi o imagine limpede a spaţiului din jurul lor, neobturată de barele sau de plasa pătuţului, îi ajută să se simtă bine în mediul lor. Libertatea de mişcare este şi motivul pentru care Tereza nu doarme în sac (nici Tudor, de altfel, după ce am folosit salteaua pusă pe jos). Prefer să îi dau o pereche de pantaloni în timpul somnului, în caz că se dezveleşte, dar să se poată mişca liniştită când se trezeşte.

Maria Montessori ne-a învăţat că plânsetul copilului înseamnă: „Ajută-mă să fac singur!” şi un pat jos îl poate ajuta să facă lucruri importante de unul singur destul de devreme. O cale atât de simplă cu o finalitate atât de importantă! (Dr. Silvana Montanaro, Understanding the Human Being)

(Photo by Peter Oslanec on Unsplash)

8 thoughts on “Patul nostru Montessori

Lasă un răspuns