Fii cel mai bun părinte care poţi fi!

Una din cărţile esenţiale de parenting, Cum să le vorbim copiilor dacă vrem să ne asculte şi cum să-i ascultăm pentru ca ei să ne vorbeascăîncepe aşa:

Eram un părinte excelent până să am copii. Puteam exprima opinii de expert în legătură cu motivele pentru care toţi ceilalţi aveau probleme cu ai lor. Apoi au apărut cei trei copii ai mei. (Adele Faber, Elaine Mazlish, Cum să le vorbim copiilor)

Înainte să se nască Tudor, stabilisem că o să mă întorc la serviciu după şase luni. Nu prea vedeam ce aş avea de făcut acasă, pentru că el ar fi dormit mult, ar fi mâncat şi s-ar fi jucat. Nu citisem cartea de mai sus, nici vreo altă carte de parenting. Şi nu mă îndrăgostisem încă de Montessori.

De când am început să scriu aici, am făcut adesea trimiteri la clipurile video de la Voilà Montessori. Am început să o urmăresc pe Jeanne-Marie Paynel pe când Tudor nu împlinise încă un an. Este una dintre specialistele Montessori care prezintă concis şi concret informaţiile.

Prima conferinţă online la care am participat a fost „Fii cel mai bun părinte care poţi fi!”. Seara, pe când Tudor dormea, în timp ce ascultam interviurile, notam într-un caiet ideile importante. Treceam cărţile menţionate în timpul discuţiilor într-o rubrică separată şi „cunoşteam” profesionişti pe care îi urmăream apoi cu interes. Recitindu-mi acum caietul de parenting, am aprobat din nou mesajul transmis de unul dintre invitaţi, către viitorii părinţi.

Învăţarea nu se termină niciodată! (Casey O’Roarty)

Simt uneori că informaţia despre creşterea copiilor este ca un ghem încâlcit. Şi, în momentele grele, în care îmi pun la îndoială reacţiile la diverse situaţii, mă bucur când dau de un capăt de aţă. Asta am primit din interviurile conferinţelor la care am participat până acum. Am primit capete de aţă, pe care am putut apoi să mi le înfăşor în gheme mai mici. Am aflat astfel despre specialişti care promovează stilul de parenting liniştit pe care noi îl urmăm. În dialogul cu Jeanne-Marie am ascultat-o prima oară pe dr. Laura Markham sau am aflat despre cărţile lui Daniel Siegel. Şi ce gheme frumoase am făcut apoi, urmându-le firul!

Începe un nou sezon al Conferinţei Fii cel mai bun părinte care poţi fi! Participarea e gratuită, interviurile în limba engleză. La fel cum unii se pregătesc pentru Campionatul Mondial de Fotbal, aşa mă pregătesc eu pentru Conferinţa care începe luni. O să îmi eliberez zilnic câte o oră, timp de aproape o lună, pentru că urmează un regal! Şi, din câte am văzut în lista participanţilor, va fi mai ales un regal Montessori! Dublu câştig!

(Photo by Noor Sethi on Unsplash)

One thought on “Fii cel mai bun părinte care poţi fi!

Lasă un răspuns