Copilul Montessori, de la unu la trei ani

Anul trecut, când m-a întrebat Lucian ce mi-ar plăcea să primesc de ziua mea, primul răspuns a fost: The Montessori Toddler. Simone Davies lansase cu câteva luni în urmă prima ei carte, pe care în română aş traduce-o: Copilul Montessori, de la unu la trei ani*. Până la urmă, am hotărât să primesc un cadou mai potrivit pentru întreaga familie, dar gândul mi-a rămas la cartea aceasta. Cu atât mai mult, cu cât fiecare recenzie pe care o citeam, o situa în topul lucrărilor Montessori.

Pe când Tudor avea vreo paisprezece luni, le-am cerut pentru prima dată un sfat lui Simone şi Jeanne-Marie, în The Montessori Show. Tudor era de pe atunci pasionat de şireturi şi petrecea uneori şi câte o jumătate de oră, încercând să vâre şiretul în găurile unui pantof de-al lui. Nu ştiam cum îl pot ajuta şi ce înseamnă interesul acesta al lui, aşa că le-am cerut părerea.

Iar Simone mi-a spus despre coordonarea mână-ochi şi despre activităţile de înşiruit. Dacă aş fi avut atunci Copilul Montessori, aş fi găsit uşor răspunsul în carte. Înşiruitul este una dintre activităţile de coordonare mână-ochi pe care Simone le recomandă a fi permanent pe raftul copilului mic. În plus, în carte sunt prezentate mai multe variante ale activităţii, de la simplu la complex.

Am reuşit până la urmă să citesc The Montessori Toddler şi mi-a plăcut nespus. Dacă ar fi acum să recomand o singură carte despre cum să îţi creşti copilul în stil Montessori, aceasta ar fi. Cartea înglobează informaţii importante atât despre metoda şi stilul de viaţă Montessori, cât şi despre disciplina pozitivă sau comunicarea non-violentă. Cred că o carte bună este cea care îţi deschide apetitul pentru şi mai multă lectură. Copilul Montessori filtrează informaţii din cărţi precum Parenting necondiţionatCum să le vorbeşti copiilor sau Rivalitatea dintre fraţi. Ajunge astfel să fie nu doar o carte despre Montessori, ci şi despre parenting, în general. În plus, este plină de informaţii practice despre activităţi pentru copilul mic.

Pentru mine, informaţii aparte au fost cele legate de bilingvismul copiilor. Ştiam doar despre metoda Un părinte, o limbă (One Parent, One Language), pe care noi nu reuşeam să o urmăm întocmai. Din cartea Copilul Montessori, de la unu la trei ani* am învăţat şi despre metoda domeniilor de utilizare. Pe scurt, metoda propune ca familia să stabilească momentele în care va folosi o anumită limbă.

La noi, Lucian vorbeşte în germană cu copiii mai ales la cină, apoi la baie şi la lectura de seară. Eu vorbesc cu ei în engleză când citim şi discutăm despre ce se întâmplă în cărţile noastre preferate. În rest, folosim limba română, deocamdată. Pe măsură ce vor creşte, în funcţie de limba în care vom alege să studieze, putem creşte folosirea respectivei limbi. Simone recomandă ca până la treizeci la sută din timpul petrecut cu copiii să fie vorbit în limba aleasă. Acest lucru ar trebui să le permită studiul în limba respectivă.

Unii părinți sunt îngrijorați că al lor copil va avea o întârziere a limbajului dacă este crescut bilingv. Când copilul dobândește mai mult de o limbă, cercetările arată că nu ar trebui să aibă nicio întârziere în învățare. Spre comparație, un copil de un an şi jumătate, care vorbeşte o singură limbă, ar putea spune zece cuvinte. Copilul bilingv ar putea spune cinci cuvinte într-o limbă şi cinci în cealaltă. Deci ar putea părea că nivelul limbajului lor este mai redus, deşi, la rândul lor, pronunţă în total zece cuvinte. (Simone Davies, The Montessori Toddler)

Persoana cu care aş vrea cel mai mult să stau de vorbă este Maria Montessori. În lipsa ei, Simone Davies este una dintre specialistele pe care le urmăresc cu nesaţ. Iar cartea The Montessori Toddler este una dintre cele pe care le voi reciti, cu siguranţă. Bogată în informaţii, cu aspecte practice şi casete  de lucru individual la finalul fiecărui capitol, mă va ţine ocupată încă mult timp de acum încolo.

Nu primim niciun loc de muncă remunerat fără o pregătire profesională; şi ne aşteptăm ca profesorii copilului nostru să îşi continue dezvoltarea profesională. Deci, ca părinte, putem continua şi noi să învăţăm. (Prin citirea acestei cărţi, deja cultivaţi o mentalitate de învăţare despre creşterea copilului dumneavoastră.) (Simone Davies, The Montessori Toddler)

*A fost tradusă în română la editura Litera, cu titlul: Educaţia Montessori pentru copii mici

Simone Davies şi copilul Montessori, de la unu la trei ani

2 thoughts on “Copilul Montessori, de la unu la trei ani

Lasă un răspuns