Cărţi Montessori pentru copii

În ultima vreme, am cumpărat mai multe cărţi Montessori pentru copii. Le-am trecut imediat în lista preferatelor, pentru că sunt adesea alese spre lectură sau studiu. Unele dintre ele sunt gândite special pentru a complementa programa pe care o urmăm cu Tudor. Le notez mai jos, alături de comentariile noastre pentru fiecare dintre ele.

Montessori: Shape Work (de Bobby George şi June George)

Montessori: Shape Work

Montessori: Shape Work este prima carte de Bobby George pe care am primit-o. Ne-a plăcut foarte mult, e bună pentru explorarea formelor geometrice, precum triunghi, pătrat, cerc. Poate fi o completare pentru lucrul cu formele geometrice cu incastru.

Montessori: Map Work (de Bobby George şi June George)

Montessori: Map Work
Montessori: Map Work

Montessori: Map Work este o altă carte de Bobby George, utilă pentru studiul geografiei. Noi am folosit-o pentru a înlocui globul rugos şi globul colorat al continentelor, materiale specifice Montessori.

Montessori: Number Work (de Bobby George şi June George)

Montessori: Number Work

Montessori: Number Work este ultima din seria de cărţi Montessori scrisă de Bobby George şi soţia lui pe care am cumpărat-o. Deşi are câteva cifre care în română se scriu diferit, este interesantă de citit şi lui Tudor i-a făcut mare plăcere să numere şi să urmărească conturul cifrelor. Desenul de la final, cu barele roşii şi albastre, este o bună trecere spre materialul concret, primul care se introduce în studiul matematicii.

O altă carte din serie, Letter Work, nu am considerat-o potrivită pentru învăţarea scrisului în limba română.

My First Book of Patterns (de Bobby George şi June George)

My First Book of Patterns

Prima carte despre tipare este o invitaţie frumoasă de a descoperi lumea din jurul nostru, studiind modelele repetitive. Este o carte care pe mine m-a provocat în mod special în găsirea denumirii corecte a fiecărui tipar prezentat. Dacă ar fi să o listez pentru un singur domeniu, aş ezita între artă, matematică, senzorial sau limbaj. Cartea le îmbină atât de frumos pe toate! Lui Tudor îi place să urmărească cu degetul liniile care compun tiparele, la fel cum facem cu materialele rugoase.

Jack Goes to Montessori School (de Allyson Collins)

Jack Goes to Montessori School

Tudor nu merge la grădiniţă, pentru că nu am găsit una Montessori în apropiere şi ne-am îndrăgostit prea tare de metoda aceasta. De aceea, Jack merge la grădiniţa Montessori este cartea care ne arată cum studiază copiii din acest sistem de învăţământ alternativ. Lui Tudor îi place în mod deosebit să vadă materialele cu care lucrează şi el acasă.

Maria Montessori (de Maria Isabel Sánchez Vegara)

Maria Montessori - o viaţă pentru copii

Povestea Mariei Montessori, despre care am scris deja. O carte frumoasă, cartonată, cu ilustraţii deosebite şi text scurt, potrivit pentru preşcolari.

La plimbare. Povestioarele mele Montessori (de Ève Herrmann)

La plimbare

În ultima vreme, Tudor e deosebit de fericit când mâncăm afară sau mergem la picnic. Ieri, mi-a arătat o insectă ascunsă pe o frunză şi mi-a spus: „Uite o fasmidă!”. Toate acestea, datorită cărţii scrise de o mamă care face Montessori homeschooling cu fetele ei. La plimbare este doar una dintre Povestioarele mele Montessori. Cu siguranţă, în biblioteca noastră îşi vor mai face loc şi alte cărţi Montessori din această serie. Ève Herrmann este şi autoarea a două dintre cărţile mele preferate pentru părinţi, 100 de activităţi stimulatoare Montessori şi 100 de activităţi Montessori pentru descoperirea lumii înconjurătoare.

Maria a fost prima persoană care a folosit litere decupate pentru a-i învăţa pe copii să citească. Ea le spunea elevilor povestiri din călătorii pentru a face geografia mai distractivă şi poveşti despre insecte pentru a explica natura. (Maria Isabel Sanchez Vegara, Maria Montessori)

Lasă un răspuns