Dolly Parton – recenzia cărţii – Oameni mici, visuri mari

Încă de când le-am cumpărat copiilor cartea despre viaţa Mariei Montessori am ştiut că nu va fi singura din serie. Mi-a plăcut în mod deosebit felul în care le-a fost povestită copiilor implicarea ei! Cartea e parte dintr-o serie, numită Little People, Big Dreams, adică Oameni mici, visuri mari. De curând, datorită NetGalley, am citit câteva cărţi care tocmai au fost publicate sau urmează să apară pe piaţă. Poveştile de viaţă ale lui Dolly Parton, Bruce Lee, Jane GoodallRudolf Nureev sau Lucy Maud Montgomery m-au fascinat. O să le prezint în perioada următoare, în scurte recenzii pentru fiecare carte în parte.

Îmi plac cărţile de care mă despart greu, la care mă gândesc mult după ce le-am terminat. Cele din seria aceasta m-au determinat, de fiecare dată, să aflu mai mult despre fiecare protagonist. În plus, m-am gândit la ce discuţii aş putea avea cu copiii, în timp ce le citim. Sunt vieţi atât de pline de însemnătate, în care pasiunea este elementul comun. În plus, teme recurente sunt sărăcia, prejudecățile celor din jur, discriminarea pe diverse criterii, curajul, compasiunea.

Despre Dolly Parton auzisem, desigur, dar fără a cunoaşte prea multe detalii despre viaţa ei. Am descoperit o tânără care şi-a urmat visul, a găsit dragostea pe parcurs, a lucrat mereu pentru a fi mai bună şi nu a uitat să dea înapoi celor mai puţin norocoşi. Când am terminat cartea, am ascultat-o imediat cântând. Tudor şi Tereza îmi erau alături, aşa că a fost un bun prilej să descopere muzica country. Încercăm să îi expunem pe copii la cât mai multe genuri muzicale, începând de la muzica clasică şi până la cea populară. Au trecut câteva zile de la prima audiție a lui Dolly Parton, dar Tudor mi-a cerut deja să o reascultăm. Am făcut-o, cu bucurie, mai ales că şi mie îmi place mult vocea ei.

Fascinat de pompieri, Tudor le spune tuturor celor cu care ne întâlnim meseria pe care şi-a ales-o. De curând, un copil de patru ani ne-a spus că vrea să se facă supererou. Citind cărţile din seria Oameni mici, visuri mari, mi-am dat seama că aceştia sunt eroii cu care cresc copiii noştri. Înţelegând principiile Montessori de a ţine fantezia departe până la vârsta de şase ani, neuitându-ne deloc la ecrane, supereroii noştri sunt oamenii care au schimbat lumea. Fie că citim despre ei în Fete rebele, fie în seria Oameni mici, visuri mari, avem suficiente modele care să le fascineze, lui Tudor şi Terezei, copilăria.

Dolly a decis să facă ceva măreţ pentru copiii care o iubeau, aşa că a înfiinţat o bibliotecă specială, care le trimitea cărţi copiilor nevoiaşi: din oraşul ei, în cealaltă parte a lumii. (Maria Isabel Sánchez Vegara, Dolly Parton)

Dolly Parton

2 thoughts on “Dolly Parton – recenzia cărţii – Oameni mici, visuri mari

Lasă un răspuns