O zi fără plastic de unică folosinţă

Vă puteţi închipui cum ar arăta o zi fără plastic de unică folosinţă? Pentru mine, e o imagine greu de creat! De când am citit Alătură-te provocării „Fără plastic!” m-am gândit la asta foarte des. Într-o ţară în care nu facem nici măcar sortarea deşeurilor în mod generalizat, o astfel de idee e de-a dreptul ficţiune. Şi totuşi, aş răspunde cu drag provocării, mai ales după ce am citit cartea.

Călătoria alături de Nick şi prietenii lui are loc de ziua lui de naştere. Iar pentru picnicul aniversar care are loc pe o insulă, provocarea lansată invitaţilor este de a petrece o zi fără plastic de unică folosinţă. Aflăm că aproape jumătate din poluarea produsă de plastic este cauzată de cel folosit o singură dată şi apoi aruncat. Cartea abundă în explicaţii despre plastic şi posibilităţi de înlocuire a lui. Potrivită pentru copiii de peste şase ani, ar putea fi interesantă şi pentru preşcolari. Citind-o, mi-am dat seama că este un subiect care merită discutat intens cu cei mici.

Plasticul are nevoie de sute de ani pentru a se descompune. Când am hotărât să folosim scutecele textile, protejarea mediului înconjurător a fost unul dintre motivele determinante. Ştiaţi că e nevoie de patru sute cincizeci de ani pentru eliminarea unui scutec de unică folosinţă din mediu? Iar alte tipuri de plastic au nevoie chiar de o mie de ani! Din păcate, o cantitate foarte mare de plastic ajunge în oceane, fiind înghiţit de animalele marine sau de păsări. Iar curăţarea apelor de particulele de plastic încă este o provocare! Deloc surprinzător, cartea conţine una dintre cele mai provocatoare propoziţii citite în ultima vreme!

Fiecare bucată de plastic fabricată vreodată există încă şi în ziua de azi! (Scot Ritchie, Join the No-Plastic Challenge! A First Book of Reducing Waste)

Din fericire, cercetătorii găsesc noi modalităţi de a crea produse care nu au în componenţă plastic dăunător. Chiar şi aşa, rata de producere a deşeurilor din plastic a crescut alarmant în ultimele decenii. Iar poluarea apelor ne afectează, în cele din urmă, pe toţi. Microplasticele care se regăsesc în oceane ajung la fiecare dintre noi, prin lanţul trofic.

O carte bună este, pentru mine, cea la care mă gândesc încă şi după ce am terminat-o. Cartea aceasta, în plus, m-a făcut să mă documentez mai mult. Ştiam deja de modificările din legislaţia europeană, dar acum le-am studiat mai atent. De pildă, pe lângă pungi, noile reglementări interzic toate produsele din plastic de unică folosință pentru care există deja materiale alternative.

Printre aceste produse se numără bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele și bețele pentru baloane. Deputații europeni au adăugat în listă produsele fabricate din materiale oxo-degradabile și recipiente pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren. (Sursa: Parlamentul European)

Îi învăţăm pe copii să fie schimbarea pe care vor să o vadă în lume. Tocmai de aceea, după ce am terminat de citit cartea, am încercat să fac lucrurile puţin diferit. Am reînvăţat că alimentele se păstrează în frigider şi dacă vasul e acoperit cu capac, nu cu folie transparentă. Am continuat să iau cu noi plase textile sau sticle de apă refolosibile. Şi am evitat, acum mult mai conştient, materialele de plastic de unică folosinţă. Nu am reuşit încă complet, dar primul pas e întotdeauna cel mai greu, nu?

În cartea Factfulness, Hans Rosling considera schimbările climatice ca fiind una dintre cele mai serioase ameninţări actuale şi viitoare la adresa omenirii. Dar tot acolo, atrăgea atenţia asupra generalizărilor. O menţiune care aici mi se pare la fel de importantă  precum este şi reciclarea deşeurilor.

Chemofobia, frica de substanțe artificiale, este dată  de generalizarea câtorva exemple puternice, dar excepționale, de substanțe nocive. Unii oameni ajung să se sperie de toate „substanțele chimice”. Dar amintiți-vă că totul este făcut din substanțe chimice, atât toate lucrurile „naturale”, cât și toate produsele industriale. (Hans Rosling, Factfulness)

Cărţile precum Alătură-te provocării „Fără plastic”! merită incluse pe rafturile bibliotecii fiecărui copil. Iar discuţiile despre reciclare, sortare selectivă, protejarea planetei ar trebui să înceapă în familie şi să continue amănunţit în fiecare instituţie de învăţământ. Putem crea o lume mai bună doar cu ajutorul copiilor, adică al adulţilor de mâine.

Copilul este atât o speranţă, cât şi o promisiune pentru omenire. (Maria Montessori, Educaţie şi pace)

Coperta Join the No-Plastic Challenge!
Coperta Join the No-Plastic Challenge!

(Photo by Brian Yurasits on Unsplash)

 

One thought on “O zi fără plastic de unică folosinţă

Lasă un răspuns