Geografia pentru copii

În şcoală, relaţia mea cu geografia a fost tumultuoasă. Am învăţat suficient cât să iau note bune, dar nu am făcut-o cu plăcere. Din fericire, în anii de cercetăşie am participat la suficiente trasee de orientare turistică, alături de colegele de patrulă, încât să reţin ceva informaţii despre natură, puncte cardinale sau forme de relief. În plus, discuţiile cu părinţii mei, pasionaţi de geografie şi istorie, au mai depus ceva sedimente de informaţii. Dar de câte ori mă gândesc la educarea copiilor, când vine vorba de geografia aprofundată, ştiu că Lucian va avea rolul principal. Iar eu o să învăţ în rând cu ei, căutând deja moduri inedite de predare, bazate mai ales pe lectură şi experimente.

De curând, am descoperit o serie de cărţi pentru copii de peste patru-cinci ani. Primul volum, despre Vulcani şi cutremure, m-a impresionat mai ales prin experimentele propuse. Cu ajutorul a doi mici geo-detectivi, copiii descoperă informaţii interesante despre Pământ. Află despre tipurile de vulcani, care sunt cei mai mari sau activi, de ce erup, cum se produc cutremurele şi ce înseamnă un tsunami. Experimentele propuse sunt uşor de făcut, cu ce avem prin casă. De exemplu, un sandwich cu gem poate fi prilej pentru o discuţie despre falii şi mişcarea acestora în timpul unui cutremur. Sau un biscuit sfărâmicios poate demonstra ce se întâmplă când se apropie două falii tectonice. Pentru mine, este un cu totul alt mod de studiu decât cel cu care am fost obişnuită! Este învăţarea concretă, care mi se pare cea mai potrivită pentru copii.

Volcanoes&Earthquakes

Un alt volum al seriei este despre circuitul apei în natură. Din nou, informaţii prezentate într-un mod atractiv şi experimente pe măsură! Şi am văzut că anul viitor vor apărea încă două volume ale seriei, despre vreme şi habitate.

The Water Cycle

În grădiniţele Montessori, studiul geografiei joacă un rol important. Cu Tudor am discutat deja despre globul pământesc, despre continente şi oceane. A făcut cu plăcere puzzle-urile cu planiglobul sau cu regiunile istorice ale României. Vom continua cu un puzzle al Europei şi discuţii despre formaţiunile geografice. Mă las ghidată deocamdată în explorarea noastră de cartea minunată a lui Ève Hermann. Iar acum abia aştept să ajungem şi la informaţiile şi experimentele interesante din seria cu geo-detectivii!

Studiul geografiei este esenţial, pentru că el conectează copilul la lumea înconjurătoare. Geografia îi dă sentimentul important că face parte dintr-un ansamblu mai vast. (Ève Hermann, 100 de activităţi Montessori pentru descoperirea lumii înconjurătoare)

(Photo by The New York Public Library on Unsplash)

One thought on “Geografia pentru copii

Lasă un răspuns