În urmă cu câteva luni, am descoperit oferta celor de la Univers Enciclopedic Junior. I-am luat atunci lui Tudor mai multe cărţi pentru copii, pe care le-am pus în bibliotecă tot pe rând. Încă nu le-am terminat pe toate, câteva fiind pentru când mai creşte puţin. Din cele văzute deja, unele au intrat direct în lista de preferate. Altele au fost citite, discutate, dar nu au stârnit încă un interes prea mare. De curând, am cumpărat alte câteva cărţi, pe care le-am pus imediat în bibliotecă. Mai jos, preferatele noastre de până acum.
Ce este Luna
Prima noastră carte cu clapete, a stârnit un interes şi mai crescut pentru discuţii despre Lună şi Pământ. Traducere a unei cărţi Usborne, la fel ca alte câteva din această listă, Ce este Luna are ilustraţii deosebite şi text care poate fi adaptat şi pentru copiii mici, de trei ani. Mie îmi place şi pentru că intră uşor în poşetă.
Ce se întâmplă noaptea
Tudor, mai ales, a răsfoit des această carte. A fost interesant să vadă ce se întâmplă în lume, în timp ce el doarme.
Noaptea şi ziua
O carte care vine în completarea celor de mai sus şi în care vedem ce se întâmplă cu animalele noaptea. Le urmărim de la apus şi până la răsărit. De curând, le-am luat copiilor nişte figurine cu animale sălbatice. Aici am citit cu interes cum hipopotamii stau în apă pe timpul zilei, la răcoare, şi ies noaptea pe uscat, pentru a paşte. În carte e şi un episod în care un leopard prinde o antilopă, o muşcă de gât şi o tărâşte într-un copac, unde o mănâncă. Pentru noi nu au fost probleme, mai ales că au observat în curte cum un pui de pisică devora un porumbel. Totuşi, pentru copiii sensibili poate ar fi de evitat pagina.
Marea carte a naturii
O carte cu ilustraţii deosebite, care are la sfârşit un indice de animale şi unul de plante. Secvenţele sunt surprinse în diferite momente ale zilei şi nopţii, dar şi ale anului. Ne plimbăm prin pădure, pe ogoare şi pajişti, în crânguri şi grădini sau pe râuri şi lacuri. Fiind multe vietăţi pe pagină, Tudor m-a surprins începând un joc de căutat. „Văd ceva ce începe cu sunetul t.„
Ce se întâmplă sub pământ?
Ca urmare a lecturii acestei cărţi, Tudor a început să sape după râme, la câteva grade Celsius sub zero. Desigur, Tereza i-a fost alături, cu lopăţica ei. Au găsit o râmă, înainte de a cere să intrăm în casă, la căldură. Tot aici au putut vedea mai clar de ce morcovii scoşi de ei azi-toamnă din pământ erau roşi într-o parte.
În adâncul mării
O altă carte cu ilustraţii captivante, care ne poartă sub apă, pentru a vedea şi citi despre o mulţime de vietăţi marine. A fost pe raftul lui Tudor azi-vară, când avea într-un coşuleţ scoici şi o stea de mare.
Vino cu noi în natură! – şi alte cărţi pentru copii, de Susanne Riha
Ne-am îndrăgostit de cărţile Susannei Riha de când am citit În mijlocul naturii! – Descoperă cele patru anotimpuri. De atunci, le-am luat pe toate care au apărut, fiecare carte fiind la fel de interesantă ca celelalte. Ilustraţii gingaşe, text cuprinzător, potrivit şi pentru copiii din clasele primare.
Marea carte a animalelor
Imagini deosebite ale celor mai mari sau mici animale de pe pământ, ale celor mai rapide sau mai grele. Informaţii interesante, pe care şi noi, adulţii, le-am citit cu plăcere. A devenit una dintre cărţile pe care nu le rotim de pe raftul cu cărţi pentru copii.
Alte cărţi pentru copii din aceeaşi serie
Marea carte a animalelor din mări şi oceane şi Marea carte a stelelor şi planetelor sunt alte cărţi pentru copii, din aceeaşi serie. Ilustraţiile sunt la fel de captivante în fiecare dintre cele trei cărţi.
Minunata roată a culorilor
Copiilor le place foarte mult să picteze. Scrisă în rime, cartea aceasta este un sprijin util şi frumos pentru a discuta despre culori primare sau secundare. Din seria cărţilor scrise de Charles Ghigna ne-a plăcut şi cartea Minunata lume a formelor. Scrisă şi ea în rime, e un prilej bun de a remarca formele din jurul nostru. Cartea are totuşi o eroare de tipar, textul corespunzător unei pagini fiind trecut la alta.
Oul misterios
O poveste frumoasă, despre un băiat care descoperă în iarbă un ou şi îl duce acasă. Studiindu-l, îşi imaginează ce ar putea ieşi din el. Finalul este surprinzător şi gingaş.
Cred cu tărie că pasiunea pentru citit poate fi moştenită, mai ales de la părinţi. De curând, am citit o pledoarie frumoasă a înţeleptului Mihai Şora în acest sens.
Dragi părinți,
câtă vreme copiii nu vă vor vedea cu o carte în mână, studiind sau meditând, câtă vreme voi înșivă nu veți avea deprinderea de a citi, le va fi greu celor mici să capete această deprindere.
Nicio școală nu poate face mai mult pentru un copil decât părintele său: nu prin injoncțiuni, rugăminți fierbinți, bătăi, urlete, ci prin exemplul personal – gestul cel mai firesc și, totodată, cel mai puternic.Mihai Șora
8 decembrie 2019
5 thoughts on “Cărţi pentru copii – încă o listă de preferate”