Martin Luther King, Jr.

În deschiderea cărţii sale, Quiet, Susan Cain o prezintă pe Rosa Parks, cea care a refuzat să îşi cedeze locul din autobuz. O persoană introvertită, care a fost la originea masivelor proteste pentru drepturile populaţiei afroamericane din Statele Unite ale Americii. Mesajul ei a fost amplificat datorită vocii pastorului extrovertit Martin Luther King, Jr.

Când am văzut cartea despre viaţa lui, din seria Oameni mici, visuri mari, am fost nerăbdătoare să o citesc. Şi s-a dovedit a fi una dintre preferatele mele. Plină de mesaje puternice, cartea despre Martin Luther King, Jr. poate fi punctul de pornire pentru multe discuţii interesante cu cei mici.

În timpul studiilor universitare, viitorul pastor a fost inspirat de exemplul paşnicului Mahatma Gandhi. Conştient fiind că cea mai puternică armă sunt cuvintele, şi-a îndemnat enoriaşii să nu accepte pasivi nedreptăţile.

Martin credea că nu ar trebui să rămânem tăcuţi sau să acceptăm ceva care nu este în regulă. (Maria Isabel Sánchez Vegara , Martin Luther King, Jr.)

Când Rosa Parks a fost arestată pentru că nu şi-a cedat locul în autobuz unui alb, Martin Luther King, Jr. a propus boicotarea mijloacelor de transport în comun. Mesajul său puternic a fost ascultat şi urmat de mulţi. El a iniţiat astfel prima luptă majoră pentru drepturi civile, prin proteste paşnice. Deşi arestat de nenumărate ori, nu a ripostat niciodată altfel decât prin vorbe.

Ştia că ura nu poate alunga ura; doar dragostea poate face asta. (Maria Isabel Sánchez Vegara , Martin Luther King, Jr.)

Cel mai tânăr câştigător din acele vremuri al Premiului Nobel pentru Pace, Martin Luther King, Jr. a inspirat o naţiune întreagă cu visul său. El spera ca fiecare dintre noi să fie judecat după caracter, nu după culoarea pielii.

Fiind o carte pentru copii mici, sfârşitul tragic al celebrului luptător american pentru drepturi civile nu este prezentat. Dar, la fel ca toate cărţile acestei serii, imaginea finală este cea a copilului care ne cere să îi păstrăm mesajul viu. În cazul acesta, cel de a ne asculta inima şi a visa în continuare la o lume mai bună. Indiferent de ţara în care locuim, aş adăuga eu.

One thought on “Martin Luther King, Jr.

Lasă un răspuns