Despre somn

Una dintre glumele des întâlnite pe grupurile de mame este dacă, odată adormiţi copiii, aleg somnul sau relaxarea în linişte. Când am citit despre cartea aceasta în lista recomandărilor lui Bill Gates, am trecut-o repede pe lista de preferinţe. Întrucât mă fascinase Factfulness, o altă lectură recomandată de el, am căutat-o la bibliotecă şi m-am grăbit să o citesc. Astfel, cartea Despre somn este cea care ne-a schimbat, de mai bine de o lună, programul zilnic.

Înainte de a o citi, aş fi renunţat fără ezitare la o oră de somn în locul uneia de studiu sau relaxare. Acum, însă, m-aş gândi de două ori înainte de a mai lua aceeaşi decizie. Şi, probabil, aş alege tot somnul.

Descoperire incredibilă! Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou tratament revoluţionar care vă ajută să trăiţi mai mult. Vă îmbunătăţeşte memoria şi vă face mai creativi. Vă face să arătaţi mai atrăgători. Vă menţine în formă şi diminuează pofta de mâncare. Vă protejează de cancer şi demenţă. Ţine la distanţă răcelile şi gripa. Vă scade riscul de atacuri cerebrale şi infarct, ca să nu mai vorbim despre diabet. Vă veţi şi simţi mai fericiţi, mai puţin deprimaţi şi mai puţin anxioşi. Vă interesează? (Matthew Walker, Despre somn. De ce este vital să dormim şi să visăm)

Deşi pe alocuri poate părea prea ştiinţifică, găsesc această carte ca fiind accesibilă tuturor. Plină de exemple şi explicaţii fascinante, m-a prins de la primele pagini. Iar când efectele descrise te afectează profund, pe tine sau pe cei din jur, e greu să nu te laşi prins în mrejele ei.

Orice persoană, indiferent de vârstă, va manifesta afecţiuni fizice, instabilitate la nivelul sănătăţii mintale, vigilenţă redusă şi o memorie deficitară, dacă somnul îi este afectat cronic. (Matthew Walker, Despre somn. De ce este vital să dormim şi să visăm)

De când am citit această carte, ne-am schimbat complet programul zilnic, atât eu, cât şi Lucian, în aşa fel încât să dormim cel puţin opt ore. Chiar dacă asta înseamnă că uneori nu reuşim să mai stăm de poveşti amândoi sau să termin ce aveam pe listă pentru ziua respectivă, am înţeles de ce e important să prioritizăm somnul.

Citind Despre somn am primit şi câteva confirmări, dar şi informaţii noi. Cele optsprezece grade Celsius pe care le setam noaptea sunt ideale pentru somn. În plus, copiii dorm cu membrele în afara aşternuturilor, tocmai pentru a-şi menţine scăzută temperatura corpului. În acest fel, somnul este cu adevărat profund.

De când dorm suficient, sunt mult mai calmă în interacţiunile cu copiii. Mă simt, desigur, mai plină de energie şi mai pusă pe şotii. În felul acesta, reuşim să ne conectăm mai bine, zilele fiind, în general, mai uşoare. Dr. Laura Markham spunea că fiecare oră de somn în minus a unui copil îl face să se comporte cu câte un an mai mic. Cu siguranţă paralela aceasta este valabilă şi pentru adulţi, putând-o înlocui uneori chiar cu câte un deceniu!

Rutina recomandată pentru copii este, deloc surprinzător, principalul sfat pe care îl primesc şi adulţii. Dacă ar fi să aleagă un singur obicei pentru somn odihnitor, autorul cărţii l-ar alege tocmai pe acesta. Predictibilitatea în păstrarea aceleiaşi ore de somn şi de trezire este esenţială pentru un somn bun.

Una dintre informaţiile interesante a fost destrămarea mitului că vârstnicii au nevoie de mai puţine ore de somn. Cu explicaţii şi studii detaliate, autorul ne ajută să înţelegem de ce acesta e un mit. Mai mult, somnul deficitar ar fi chiar o cauză a unor boli comune apărute la vârstă înaintată.

Nu există organ principal în corpul nostru care să nu sufere în lipsa somnului insuficient. Din păcate, trăim într-o societate privată acut de somn, cu efecte tot mai serioase. În plus, marile descoperiri ştiinţifice ne sabotează şi mai mult această nevoie esenţială. Lumina artificială, LED-urile şi ecranele au efecte profund nocive asupra somnului.

Am auzit uneori persoane care spun că se lipsesc de somn, întrucât vor tot dormi după ce li se termină viaţa. Din păcate, inclusiv durata vieţii este mult scurtată de fiecare oră de somn în minus. Cu cât dormim mai puţin în fiecare noapte, cu atât vom afla mai repede ce presupune viaţa de apoi. Deficienţele cronice de somn ne afectează chiar codul generic şi structura care îl cuprinde, adică esenţa vieţii biologice. Aţi accepta să vă fie modificat ADN-ul?

Dacă neglijaţi somnul, hotărâţi să faceţi pe voi înşivă o manipulare de tipul ingineriilor genetice în fiecare noapte, denaturând alfabetul genetic cu care se scrie povestea sănătăţii voastre în fiecare zi. Dacă permiteţi ca acelaşi lucru să li se întâmple şi copiilor şi adolescenţilor voştri, atunci le impuneţi şi lor acelaşi experiment de inginerie genetică. (Matthew Walker, Despre somn. De ce este vital să dormim şi să visăm)

Despre somn este o carte care nouă ne-a deschis ochii, învăţându-ne să îi închidem periodic şi programat. E o carte pe care aş recomanda-o tuturor părinţilor şi cu deosebire mamelor. Atunci când vom înţelege că somnul nostru este mai important decât bifarea tuturor sarcinilor din prea-lunga listă zilnică pe care ne-o autoimpunem adesea, vom putea fi părinţi mai buni. Ce cadou frumos pentru noi şi copiii noştri!

(Photo by Alexandra Gorn on Unsplash)

2 thoughts on “Despre somn

Lasă un răspuns