Călătoria spre mine însămi

După ce s-a născut Tudor şi am început să citesc cărţi de parenting, am intrat într-o lume fascinantă. Am găsit apoi conferinţele şi cursurile care completau informaţiile abundente din cărţi. Am descoperit astfel specialişti fascinanţi, care vorbeau cu pasiune despre această lume veche, dar totuşi nouă. Şi am început călătoria spre mine însămi şi, aproape fără să-mi dau seama, spre noua mea carieră.

Ieri am ascultat un interviu deosebit de interesant cu Jim Kwik, un celebru antrenor al creierului. Printre altele, una dintre afirmaţiile lui mi-a rămas în minte. Şcoala ar trebui să fie mai preocupată de meta-învăţare, adică să îi înveţe pe copii cum să înveţe, decât de a-i învăţa informaţii. Explicaţia simplă este că absolvenţii de azi vor avea de schimbat cel puţin şase cariere. Cariere, nu locuri de muncă!

Învăţarea pe parcursul întregii vieţi nu mai este doar opţională. (Dr. Michael Ungar, Change Your World)

Când am renunţat la serviciu, am ştiut că vreau să lucrez cu părinţii, începând cu mine şi Lucian. Parentingul devenise deja o pasiune care îmi fura ore întregi din zi, un subiect care nu mă obosea deloc. Stilul nostru de viaţă Montessori mă învăţase că succesul copiilor stă şi în adultul pregătit pe care îl au alături.

Dr. Shefali Tsabary este unul dintre specialiştii pe care i-am urmărit în aceşti ani. Am rezonat întru totul cu abordarea ei, aceea a parentingului conştient. Pentru a putea creşte copii puternici, e nevoie mai întâi să creştem copilul din interiorul nostru. Să vindecăm rănile copilăriei, toate acele sentimente de „nu sunt suficient de bun” şi „nu sunt suficient de iubit” cu care am crescut. Renunţând la pedepse şi recompense, părintele conştient înţelege că orice comportament al copilului este un mijloc de comunicare.

În urmă cu câteva luni am început primul curs cu dr. Shefali. Era o pregătire obligatorie pentru cursul principal pe care voiam să îl fac cu ea. Iar din februarie, călătoria spre mine însămi a continuat accelerat, ghidată fiind de învăţăturile ei. Am ales să fac cursul de Conscious Parent Coach, al Institutului condus de dr. Shefali. Tradus în limba română, ar putea suna cam vag acest Antrenor al părintelui conştient, care ar fi poate mai clar interpretat drept Ghid personal în introspecţie.

Dr. Shefali este preferata lui Oprah Winfrey, care o prezintă drept cel mai bun specialist în parenting pe care l-a intervievat în ultimii douăzeci de ani. Schimbarea de paradigmă propusă de ea este dată, probabil, tocmai de stilul unic în care îmbină înţelepciunea orientală cu psihologia occidentală.

Când, după prima săptămână de curs, mama m-a întrebat cum e, i-am spus că am ajuns acasă. Am descoperit o comunitate în care m-am regăsit întru totul. Sunt acum înconjurată de oameni alături de care învăţ noi limbaje, cu care ne ţinem de mână în călătoria fiecăruia spre sine. Probabil cel mai mare avantaj din toată aventura aceasta este tocmai propria-mi regăsire. Un drum pentru viaţă, căci ştiu acum că nu se va termina cu adevărat niciodată. Dar o aventură în care m-am avântat cu toată curiozitatea unui copil care explorează pentru prima oară natura!

Mi-a plăcut întotdeauna să învăţ. Dar programa propriu-zisă este doar o parte a noii provocări. Cel mai greu este să accept noile descoperiri care mă privesc pe mine. Să recunosc şi vindec tipare transmise din generaţie în generaţie şi să accept rolul pe care îl joc în tot ceea ce mă înconjoară. Să învăţ să mă bucur de prezenţa conştientă, ştiind că singurul moment care contează şi îmi aparţine cu adevărat este cel de Acum.

Conferinţele săptămânale cu dr. Shefali şi cele cu colegele din micul meu grup de studiu au intrat deja în programul întregii familii. M-am bucurat să regăsesc în vasta bibliografie cărţi ale dr. Daniel Siegel sau dr. Laura Markham. Autori care ne-au fost menţionaţi de altfel ca fiind de urmărit, indiferent de titlul cărţii. Am primit şi sugestii noi de lectură, autori pe care îi gust acum cu mare plăcere şi pe care îi voi trece, cu siguranţă, în liste ulterioare de cărţi preferate.

În societățile arhaice de vânători-culegători, în care studiile recente au demonstrat că atașamentul emoțional al copiilor față de adulți era ideal, Dr. Gabor Maté găsea nevoia de parenting ca fiind inutilă. Dar în societatea contemporană, în care copiii sunt tot mai separați de adulți, nu doar fizic, ci și emoțional, este nevoie de o reînvățare conștientă a atașamentului sănătos.

Problemele comportamentale ale copiilor sunt tot mai des întâlnite. Dar ele sunt semnalul pentru necesitatea schimbării adulților în raporturile lor cu copiii. O schimbare care trebuie să înceapă din interiorul fiecăruia dintre noi. De aceea, pentru a învăța să vă fiu ghid în această introspecție, am început cu călătoria spre mine însămi.

Odată ce ne intră copiii în viață, impactul nu mai poate fi șters și ni se cere să ne reinventăm ca răspuns. (Dr. Shefali Tsabary, Părintele conștient)

(Photo by Margarita Eliseeva on Unsplash)

9 thoughts on “Călătoria spre mine însămi

Lasă un răspuns