Evonne Goolagong – recenzia cărţii

Una dintre cele mai recente cărţi din seria Oameni mici, visuri mari este despre o jucătoare de tenis. Evonne Goolagong a crescut în Australia, la o fermă, fiind urmaşa unor aborigeni australieni. Crescând într-o familie săracă, o minge de tenis veche, găsită sub o maşină, devine comoara ei. Cu ajutorul unei palete din lemn, făcută de tatăl ei, Evonne începe să joace tenis.

Ca aborigenă, nu era acceptată în clubul de tenis, dar privea meciurile de după gard şi absorbea fiecare cuvânt rostit de antrenori. Impresionat de perseverenţa ei, directorul clubului i-a dat cheile, pentru a se antrena când nu mai era nimeni prin împrejurimi. Evonne Goolagong a profitat de şansa oferită, antrenându-se asiduu. Un antrenor care a aflat despre această jucătoare extrem de rapidă, a chemat-o să locuiască cu familia lui, în Sidney.

La plecare, mama ei i-a oferit un sfat pe care fiecare copil ar trebui să îl audă de la părinţii săi. Evonne Goolagong a jucat cu pasiune, bucurându-se de fiecare moment, fără a-şi face prea multe griji pentru victorie. Şi astfel a reuşit, în 1971, să îşi atingă visul din copilărie, acela de a deveni campioană la Wimbledon, ocupând şi primul loc în clasamentul mondial.

„Nu-ţi fă griji dacă câştigi sau pierzi. Joacă cât poţi mai bine şi fă-o cu plăcere.” (Maria Isabel Sánchez Vegara, Evonne Goolagong)

După alţi nouă ani, Evonne a recucerit titlul de la Wimbledon, fiind astfel şi prima mamă care reuşea această performanţă. Băiatul ei o aplauda din tribune. Iar după retragere, ştiind ce înseamnă lipsurile, Evonne Goolagong i-a susţinut pe copiii aborigenilor australieni să înveţe tenis.

O carte aparent simplă, povestea acestei jucătoare de tenis oferă multe subiecte importante de discutat cu copiii. Găsirea pasiunii nu ţine de jucării multe sau scumpe, ci de perseverenţă. A face ceva cu plăcere este mai presus de orice competiţie. Când scopul este de a te învinge doar pe tine însuţi, devenind tot mai bun, rezultatul este pe măsură. Şi, la fel ca Dolly Parton, Evonne nu a uitat să dea înapoi celor care aveau nevoie de ajutor.

Lasă un răspuns