Hărţi – călătorie prin ţările, mările şi culturile lumii

Hărţi este cartea pe care Tudor o studiază intens în ultima vreme. Pasionat de statele europene, a început cu ele, continuând apoi cu cele africane şi americane. Alături de atlasul ilustrat, cartea aceasta îl ajută să se plimbe prin toată lumea. Datorită ilustraţiilor deosebite, mie mi-a amintit de un atlas istoric pe care îl răsfoiam fascinată în copilărie.

Înainte să cumpăr cartea, am verificat care sunt ţările prezentate. Când a văzut-o prima dată, mama a fost surprinsă că lipsesc unele state. Şi i-am zis atunci că pentru un copil mai mare, care ştie să scrie şi să citească, această lipsă va putea fi transformată într-o activitate interesantă. Folosind modelul propus în carte, va putea să îşi creeze propriile hărţi.

Belgia Hărţi

Dincolo de paginile cu reprezentarea lumii şi a continentelor, fiecare pagină e dedicată câte unei ţări. Copiii descoperă steagul, capitala, limbile oficiale, numărul de locuitori şi suprafaţa fiecăreia. În plus, regăsim numele ţării respective în limba sau limbile oficiale şi prenumele mai des folosite pentru băieţi şi fete. Călătoria continuă cu explorarea florei şi faunei locale, dar şi cu prezentarea unor feluri de mâncare specifice. Personalităţile locului sunt desenate pe lângă conturul hărţii, alături de principalele atracţii turistice.

Tudor a studiat cu interes în primul rând ţările unde locuiesc prieteni sau rude de-ale noastre, dar şi pe cele din zona arctică. Atras fiind de zăpadă, a petrecut mult timp cercetând harta Islandei, a Finlandei sau pe cea a Suediei. Fiind multe informaţii pe pagină, sunt zile în care se opreşte asupra unei singure ţări, explorând fiecare detaliu.

Africa de Sud Hărţi

Am observat că uneori face legătura între informaţiile din Hărţi şi cele din Marele atlas ilustrat pentru copii. Alteori, porneşte de la o discuţie de-a noastră şi începe să caute informaţii suplimentare. Aşa s-a întâmplat, de pildă, când am povestit despre avocado, tortillas şi Mexic.

Deşi o avem deja de ceva timp, explorarea noastră este abia la început. Simt nevoia să folosesc pluralul, pentru că învăţăm şi noi, în rând cu copiii. Unele informaţii sunt complet noi, iar pe altele le redescoperim împreună. Aceasta este o carte pe care o vom răsfoi încă mult timp de acum încolo. Mi se pare potrivită pentru copii începând de la trei-patru ani. E mai mult decât o carte de geografie, fiind utilă pentru explorarea culturii, în general.

Copilul ar trebui să iubească tot ceea ce învață, deoarece creșterea lui mentală și emoțională sunt legate. Orice i se prezintă să fie făcut frumos și clar, stârnindu-i imaginația. Odată ce această dragoste va fi aprinsă, toate problemele cu care se confruntă specialiştii în educaţie vor dispărea. (Maria Montessori, To Educate the Human Potential)

One thought on “Hărţi – călătorie prin ţările, mările şi culturile lumii

Lasă un răspuns