Dacă mă gândesc la cele mai fericite perioade ale copilăriei, îmi vin în minte după-amiezele de ping-pong din curte, cu prietenii, şi serile petrecute în bucătărie, cu uşa deschisă, jucând Scrabble cu mama. Iarna, cu deosebire în timpul vacanţelor, rummy era jocul preferat. Ne adunam mereu la bunici şi jucam cu ei aproape în fiecare după-masă. Înainte de a se naşte copiii, mergeam adesea acasă la bunica, împreună cu Lucian, să jucăm rummy şi să o ascultăm povestindu-ne amintiri din tinereţe. Deocamdată, jocul de societate pe care i l-am luat lui Tudor a fost Prima livadă, de la Haba. L-am ales pentru că este un joc de cooperare şi a fost un cadou potrivit pentru aniversarea de doi ani.
Când am răsfoit cărţile de pe NetGalley şi am văzut una despre jocuri de societate, am ales-o fără ezitări. Iar apoi am citit-o cu deosebită plăcere! Surpriza cea mare a fost să aflu atât de multe despre psihologia umană, citind-o! Dincolo de beneficiul evident, al socializării, aceste jocuri ne ajută să ne dezvoltăm în multe alte privinţe. Iar autorii au scris despre asta cu talent, alegând atât jocuri clasice, cât şi foarte moderne, pentru a sublinia acest lucru! De aceea, cred că Your Move este o carte de citit nu doar de pasionaţii jocurilor de societate. Mi se pare potrivită pentru părinţi, întrucât vor înţelege mai bine de ce timpul petrecut la masa de joc, alături de copii, este important. În plus, vor şti şi ce fel de jocuri să aleagă, pentru a păstra armonia în familie. Unele jocuri clasice, precum Monopoly, nu sunt tocmai cele mai bune alegeri.
Toate jocurile de societate le oferă jucătorilor o cale spre auto-îmbunătăţire, atâta timp cât sunt deschişi lecţiilor tablei de joc. (Joan Moriarity, Jonathan Kay, Your Move)
Deşi sunt o jucătoare înrăită de Scrabble, faptul că nu este unul dintre jocurile apreciate de autori nu m-a deranjat. Părerea lor a fost atât de bine argumentată, încât nu am putut decât să le-o accept. Pentru mine, Scrabble nu înseamnă competiţie, ci unul dintre cele mai plăcute moduri de a-mi petrece timpul. În plus, datorită lui mi-am îmbogăţit vocabularul şi am avut numeroase ocazii de a deschide dicţionarul. Jucat în familie sau alături de prieteni, a fost mereu prilej de relaxare, deşi, probabil, fratele meu nu ar fi întocmai de acord cu mine. Ceea ce, de fapt, nu ar face decât să confirme spusele autorilor. Şi tocmai de aceea, în ciuda pasiunii mele pentru Scrabble, imaginea fratelui meu m-a făcut să le dau dreptate autorilor. Şi, bineînţeles, să le acord punctajul maxim pentru această carte atât de bine scrisă.
„Jocurile de societate sunt o mie de hobby-uri”, într-adevăr, pentru că ele acoperă arii atât de variate, cu o multitudine de teme şi tipuri de joc! Terminând cartea, sunt sigură că o să comand cel puţin unul dintre jocurile discutate în carte. Rămâne acum să aleg dacă vom începe cu Pandemic sau Greenland. Şi abia aştept să mai crească copiii, să ne bucurăm de nenumărate partide de joc împreună! Vor fi o alternativă sănătoasă la ecrane!
(Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash)
One thought on “Scrabble şi alte jocuri de societate”