Mărgelele aurii

Cred că mărgelele aurii şi cele colorate sunt printre cele mai frumoase materiale Montessori. Gândite special pentru a facilita trecerea de la concret la abstract, sunt folosite atât la grădiniţă, cât şi în clasele primare. Ele urmează lecţiilor cu barele numerice Montessori şi cutia cu fuse. Mărgelele aurii sunt folosite pentru introducerea sistemului zecimal.

Dr. Montessori a gândit iniţial materialul cu mărgele de sticlă doar pentru copiii din clasele primare, apoi i-a observat pe copiii de patru ani urmărindu-i cu interes pe cei mai mari. Le-a prezentat materialul copiilor mai mici, şi când a văzut că le prezintă eficient concepte matematice, de care ei erau interesaţi, a plasat materialul cu mărgele şi în grupa de grădiniţă. (Angeline Stoll Lillard, Montessori: The Science Behind the Genius)

Atât Aubrey, cât şi alţi educatori Montessori, recomandă mărgelele drept materiale care merită investiţia, pentru cei care învaţă acasă. Ele sunt folosite cinci sau şase ani, pentru toate operaţiile matematice învăţate de copii.

Întrucât un set de mărgele e destul de scump, am decis să le fac acasă. Am folosit indicaţiile dintr-un articol scris de o colegă de la cursul lui Aubrey. Am găsit prea târziu plasă pentru brodat din plastic, aşa că am improvizat.

Pătratul de o sută - mărgelele aurii

Pentru pătratul de o sută, Lucian a tăiat două fâşii din placaj şi a făcut câte zece găuri în fiecare. Pentru cubul de o mie am folosit tipare din carton, în care am făcut câte o sută de găuri. Lucrul în sine a fost o plăcere, fiind un mod excelent de relaxare în această perioadă de anxietate crescută.

Cubul de o mie - mărgelele aurii

Prima prezentare cu mărgelele aurii are loc folosind câte un exemplar din fiecare grupă. Copilul învaţă astfel, prin lecţia în trei paşi, noţiunile de o unitate, o zece, o sută şi o mie. Aranjarea pe tavă şi pe covoraş se face începând din stânga, unde este cubul de o mie. Prezentarea propriu-zisă începe însă din dreapta, cu o mărgea, denumită drept o unitate.

În al doilea pas al lecţiei, locul materialelor este schimbat, dar la final este folosită din nou ordinea scrierii numerelor cu patru cifre. Adică în stânga va fi întotdeauna cubul, apoi pătratul, apoi bara de zece şi unitatea.

Mărgelele aurii reprezintă aşadar puterea lui zece. Zece la puterea zero este unu, zece la puterea întâi este zece, zece la a doua o sută şi zece la a treia e o mie. Când le-am terminat de făcut, mi-am dat seama că ele introduc într-un mod indirect şi conceptele de lungime, lăţime şi volum. Copilul le explorează astfel în mod concret, fiindu-i apoi mult mai uşor să înţeleagă legăturile dintre ele.

În toate aceste exerciţii, mişcarea corpului este strâns legată de cunoaştere, întrucât fiecare exerciţiu de învăţare implică materiale pe care copiii le ating şi le mişcă, încorporând astfel concret concepte abstracte. (Angeline Stoll Lillard, Montessori: The Science Behind the Genius)

După prezentarea noţiunilor, cu altă ocazie, începem să ne jucăm cu aceste concepte. Folosind câte nouă bucăţi din fiecare grupă, pot fi astfel explorate numere mari, până la 9999. Pentru învăţarea acasă, recomandarea este de a folosi pătrate şi cuburi tipărite, în care mărgelele sunt simbolizate prin puncte maro. Este un material preluat dintr-un joc celebru în grădiniţele Montessori, Banca, pe care abia aştept să îl jucăm! Cu siguranţă voi scrie despre el atunci când îi va veni rândul.

Pentru „construirea” pătratelor şi a cuburilor, voi folosi modelele oferite gratuit de un site din domeniu. Pentru că doar Tudor şi Tereza se vor juca cu ele, nu le voi plastifia, tipărindu-le direct pe carton. Dacă nu îşi vor păstra ţinuta, o să iau în considerare şi varianta aceasta.

După ce vom lucra suficient cu mărgelele aurii, sunt nerăbdătoare să explorăm numerele de la 11 la 19 folosind şi mărgelele colorate. Dar, după cum se spune, aceasta este deja o altă poveste.

3 thoughts on “Mărgelele aurii

  1. Buna, Anca! Felicitari si multumiri pentru munca ta si pentru ce impartasesti.
    As avea o intrebare. Si baietelul meu de 4 ani si jumatate a inceput sa fie interesat de numarat si as vrea sa ii pun la dispozitie seturile de bare si pe cel de margelute. Imi poti spune, te rog, de unde ai cumparat barele de 2.8 cm, dar si margelutele si sarmele pe care le insiri?
    Iti multumesc mult!

    1. Servus Anca, mulțumesc pentru aprecieri și citirea articolelor.
      Lemnul îl luăm de la Dedeman, la fel și vopseaua pt bare, care e pe bază de apă. De acolo am luat și cleștele cu fălci conice, pentru capetele margelelor. Restul (sârmă, mărgele de 8 mm diametru, vopsele acrilice lucioase pentru mărgele) sunt de aici: https://www.arthobbycreativ.ro/
      Succes!
      Cu drag,
      Anca

Lasă un răspuns